Marţi, 2024-04-23, 1:06 PM

Bine aţi venit Vizitator | RSS

Principală » 2010 » Aprilie » 25 » SECRETUL OCHELARILOR 3D
7:20 PM
SECRETUL OCHELARILOR 3D

Succesul filmului Avatar este determinat, spun specialistii,si de faptul ca tehnologia tridimensionala nu poate fi piratata,iar amatorii de imagini senzationale sunt nevoiti sa plateasca biletul la cinematograf. De cealalta parte, amatorii de filme piratate sustin ca "investitia” pentru a vedea de acasa filmul in varianta 3D este de doar 20 de lei.


Cel mai asteptat eveniment cinematografic al anului, filmul Avatar se bucura de un real succes si la Iasi. Mii de ieseni au fost dispusi sa plateasca cate 20 de lei pentru a vedea cel mai scump film din istoria cinematografiei, iar locurile din cele doua sali ale Cinema City sunt rezervate chiar cu cate 3-4 zile inainte. Astfel, pentru reprezentatia de miercuri seara erau deja inregistrate cateva solicitari facute inca de vineri. Desi succesul de casa al filmului, care a dus la incasari de peste 1,6 miliarde de dolari in numai o luna, ar justifica prezentarea unor statistici privind impactul asupra publicului roman, conducerea Cinema City a decis sa nu divulge volumul de incasari realizat de Avatar. "Numarul de spectatori, ca si volumul de incasari, sunt date confidentiale si nu le putem face publice. Pot doar sa spun ca de succese asemanatoare s-au bucurat, la Iasi, Ice Age si Colinde de Craciun, ambele in 3D”, sustine Corina Gonteanu, director de marketing la Cinema City Romania.

Calcul simplu
Incasarile la Avatar pot fi estimate relativ simplu. Luam in calcul o medie de 200 de spectatori la fiecare rulare, o medie de 20 de lei pentru un bilet, si 5 spectacole pe zi. Estimativ, asadar, Cinema City ar putea incasa 20.000 de lei pe zi, adica aproape 5.000 de euro numai de la Iasi. Aceasta suma variaza, bineinteles, in functie de numarul de spectacole oferite zilnic, dar si de numarul de spectatori. La nivel mondial, se estimeaza ca pelicula va depasi recordul de incasari stabilit de Titanic, de 1,8 miliarde de dolari. Chiar la inceputul acestui an, site-ul www.hollywood.com clasa Avatar pe locul al II-lea mondial, la doar 200 de milioane de dolari de Titanic. 

Ce este filmul 3D?
Fiecare ochi in parte percepe in mod diferit imaginile din mediul inconjurator, iar perceptia tridimensionala este data de modul in care creierul interpreteaza imaginile, diferite intre ele, primite de la ochi. Scena este intotdeauna tridimensionala, chiar daca privim doar cu un singur ochi, deoarece creierul foloseste mai multe metode de a masura distanta si forma. Perceptia tridimensionala poate fi obtinuta si prin observarea separata, cu fiecare ochi, a imaginilor aceluiasi lucru, luate din unghiuri diferite. Una dintre modalitatile de a percepe tridimensional este aceea de a determina fiecare ochi sa vada imaginea dedicata. Acest lucru se poate face prin separarea celor doua imagini prin culoare, iar acestea se numesc anaglife. Prin folosirea unor filtre speciale, cromatice, anaglifele sunt decodate si redau senzatia 3D. Filmul 3D utilizeaza  acest sistem de anaglife, iar ochelarii colorati sunt filtrele care ajuta creierul sa combine imaginile primite de la fiecare ochi si sa interpreteze diferentele ca fiind rezultate ale distantelor diferite. In acest mod, spectatorul percepe imaginile dintr-un film ca fiind tridimensionale si nu bidimensionale.

"Nu poti avea acasa”
Succesul de casa al peliculei Avatar este pus de Corina Gonteanu, directorul de marketing al Cinema City Romania, si pe seama faptului ca tehnologia cinematografica tridimensionala este, deocamdata, putin raspandita si greu de piratat. "In primul rand este vorba despre calitatea filmului in sine, nu despre tehnologia 3D. Dar, in acelasi timp, publicul apreciaza 3D-ul si, poate si de aceea, cererea este mare; nu poti avea 3D acasa si, de aceea, vii la cinema. De altfel, cam toate filmele 3D rulate in Romania au avut succes”, sustine Corina Gonteanu. Alaturi de filmele 3D aparute deja, precum Avatar, Shrek, Calatorie spre centrul pamantului, a fost anuntata deja lansarea variantelor tridimensionale pentru Alice in tara minunilor, Toy Story 3 si Frumoasa si bestia.

3D piratat, acasa
Ca mai tot ce inseamna noutate tehnologica, filmele 3D au fost deja piratate si pot fi vazute de acasa, din fata calculatorului. Au aparut chiar si instructiuni, pe diverse bloguri si forumuri pentru o vizionare optima. "Primul pas e sa ai filmul 3D. Atentie mare, pentru ca un film 3D de o ora nu are voie sa fie sub 4GB. Dupa ce ai tras filmul de pe torrente, cauta "stereoscopic player”, pentru a-l rula, dar si un codec pack pentru formatul .mkv. Ochelarii 3D necesari se cumpara de pe Internet si costa circa 10 lei. Sunt de doua feluri principale de ochelari: red-cyan si magenta-green. Recomand cumpararea ambelor variante, pentru ca unele filme se vad cu un tip de ochelari, altele cu celalalt tip”, sunt indicatiile pentru cei care vor sa vada filmul acasa. Cei care sustin ca pot viziona filmele 3D pe calculatoarele proprii spun ca acestea nu necesita sisteme de calcul puternice si nici monitoare speciale.
Vizualizări: 1239 | Adăugat de: blostyl | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: